De band

(in het Japans: OBI)
Waarvoor dient de karate-band of obi?
Oorspronkelijk is de band er vooral om te zorgen dat de karatejas dicht blijft zitten. In het oude China en Japan gebruikte men daarvoor een witte lap stof, die om het middel gebonden werd. Daarnaast vestigt de band de aandacht op de buik (in het Japans: de hara; het centrum van energie volgens de Oosterse filosofie), omdat de band op de heup gedragen wordt en de knoop daarbij lichtjes tegen de hara drukt.

Dit is belangrijk, omdat elke karate-techniek vanuit de buik begint. Het is dus goed de aandacht daarop te vestigen. Concentratie op de hara verbetert de balans en de techniek.

Naast bovenstaande wordt aan de band ook vaak het ontwikkelingsniveau van de beoefenaar afgelezen.
Deze traditie komt voort uit de gewoonte, de banden niet te wassen. Hoe langer men trainde, hoe vuiler de band. Eerst werd hij geel van het zweet, later groen van beschimmeling, bruin en tenslotte bijna zwart. Hierin vindt het huidige gradueringssysteem met gekleurde banden zijn oorsprong.

Het karate-do kent een gradueringssysteem met gekleurde banden.
Er zijn acht graden tot de zwarte band, de zogenaamde kyu-graden en er zijn 10 zwarte band graden, de
zogenaamde dan-graden. De kyu-graden tellen af, terwijl de dan-graden optellen.

De traditionele volgorde van de banden is:
8e tot en met 4e kyu wit,geel, oranje, groen, blauw, bruin 3e, 2e en 1e kyu.
Na de 1e kyu komen de dan-graden; de zwarte banden, van 1e tot en met 10e dan.

Doel van het gradueringssysteem

Het doel van de graduering is de beoefenaar, de andere leden van de dojo en de leraar enig idee te geven van het ontwikkelingsniveau van de beoefenaar. De graad is een weergave van het niveau dat bereikt is. Het verkrijgen van een graad gebeurt dus niet
door het 'halen' van een examen, is geen eenmalige prestatie, maar een bewijs, een erkenning, van kunnen.
De toekenning van een hogere graad is daarmee een hele eer, en een stimulans om nog serieuzer te oefenen. Meestal gaat aan een graduering wel een test vooraf, daarbij moeten de karateka laten zien dat ze ook onder de druk van een test hun kunde en vaardigheid, interesse,
doorzetting en conditie en etiquette behouden.

Denk eraan, dat een stukje gekleurd band op zichzelf geen inhoud heeft. Het gaat om de betekenis voor de houder zelf. Die weet hoe hard er voor een band is gewerkt. Het is dan ook een teken van eer om een versleten band te hebben. Daarmee is hard gewerkt!

De zwarte band

Vaak denken mensen dat de eerste zwarte band, de 1e dan, het einddoel van de training is. Dat is een misvatting, want deze graad geeft eigenlijk pas het begin van de Karate-do opleiding aan. Alleen de basistechniek wordt dan beheerst en het 'do'-gevoel heeft zich
misschien eventjes laten merken. Juist op dit punt aangekomen is het van belang door te gaan, omdat de beoefenaar nu rijp genoeg is om het Karate-do, 'de weg van het karate' werkelijk te begrijpen.

Japans gezegde om over na te denken
Leerling: Meester, wanneer krijg ik de zwarte band?
Antwoord leraar: Wanneer je hem vuil genoeg maakt, wordt hij vanzelf zwart.

Karate Do PORA
Gymzaal Het Beukeboschke
Kerksteeg 11 (achter de basiliek) Meerssen
tel.: 046-4740474
pora@ziggo.nl
©2009 - 2018 Karate Do PORA | bezoekers vandaag: 33, nu online: 3
Timozi - Maatwerk in webdesign