Kata

Het kata is een onderdeel van het karate dat relatief vrij onbekend is. Toch hoort het net zo bij deze vechtkunst als het kumite, het tweegevecht.

Kata is misschien nog het best te omschrijven als alleengevecht of schijngevecht.
Een kata is een stijlfiguur, een vaste serie bewegingen, waarmee de karateka een gevecht uitbeeldt tegen een denkbeeldige tegenstander.
De eerste techniek is altijd verdedigend. Iedere kata heeft zijn eigen naam en betekenis, en iedere karatestijl kent zijn eigen kata's.

Een kata is een stijlfiguur, een vaste serie bewegingen, waarmee de karateka een gevecht uitbeeldt tegen een denkbeeldige tegenstanderOorspronkelijk werd het kata ontwikkeld als een manier om technieken te trainen en te perfectioneren.
Tegenwoordig is het ook een wedstrijdvorm, waarbij de karateka op verschillende aspecten wordt beoordeeld. Zo moet het kata perfect worden uitgevoerd, met de juiste technieken, zonder balansverstoringen, krachtig en toch beheerst.
Ook het ritme en de ademhaling zijn belangrijk.

Essentieel bij het kata is de uitstraling, de inleving in het gevecht

Essentieel bij het kata is de uitstraling
De karateka moet niet alleen een serie technieken uitvoeren, maar moet echt aan het vechten zijn. Zonder inleving is er geen sprake van een kata, maar blijft er slechts een lege vorm over.
Karate Do PORA
Gymzaal Het Beukeboschke
Kerksteeg 11 (achter de basiliek) Meerssen
tel.: 046-4740474
pora@ziggo.nl
©2009 - 2018 Karate Do PORA | bezoekers vandaag: 52, nu online: 3
Timozi - Maatwerk in webdesign